Risoil продовжує будівництво двостороннього пірсу в порту Чорноморськ

Група компаній Risoil разом із підрядниками виконує фінальні роботи з реалізації масштабного інвестиційного проекту будівництва двостороннього пірсу ТОВ «СП Рисоіл Термінал» в порту Чорноморськ, які були призупинені після початку російського
військового вторгнення до України. Про це повідомила прес-служба Risoil.

Минулого року навесні ми залучили сотні фахівців з різних країн світу, щоб якісно та швидко побудувати двосторонній пірс в порту «Чорноморськ». Роботи йшли чітко за графіком до 24 лютого, а після вимушеної піврічної перерви відновилися тільки-но з’явилась можливість”, — ідеться у повідомленні.

Зазначається, що провідні компанії галузі — Adept Group, С-Инжиниринг (S-engineering), «Еталон» — оперативно
сформували колективи, що було досить складним завданням в цих умовах, та повернулись до активного монтажу металоконструкцій. На висотах понад 40 метрів зараз, коли погода є нестабільною, професійно виконує роботи «ТІС-Гідротехника». А німецька компанія Neuero продовжила виготовляти та доставляти необхідне обладнання для повного завершення об’єкта.

Таке стає можливим завдяки досвіду і професійності всіх, з ким сьогодні Risoil пліч-о-пліч працює над реалізацією власного інвестпроєкту.
Критерії до нього залишаються незмінними — це буде безпечний, сучасний та ефективний комплекс. Нагадаємо, що запуск пірса дозволить не лише збільшити вантажообіг та нарахування до бюджетів різних рівнів, а й стане початком нового етапу розвитку всього порту «Чорноморськ»”, — наголосили в Risoil.

ТОВ «СП Рисоіл Термінал» реалізує проект будівництва двостороннього пірсу, який забезпечить одночасну обробку двох суден осадкою до 15 метрів. Згідно з проектом, типовим розрахунковим судном на
початковому етапі стануть судна типорозміру Panamax, але в перспективі після проведення днопоглиблювальних робіт термінал зможе обробляти судна Post-Panamax дедвейтом до 120 тис. тонн. Будівництво двостороннього пірса велося у щоденному режимі від середини квітня 2021 року. Орієнтовна вартість проекту перевищує 1 млрд грн.

У січні 2022 року ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) завершило днопоглиблювальні роботи на підходах до споруди із досягненням 15 метрів, що
стало результатом взаємодії державного підприємства та ТОВ «СП Рисоіл Термінал» у рамках першого в Україні договору за принципом take or pay. Тоді ж стартував фінальний етап робіт — монтаж унікального для країни технологічного устаткування від кращих світових виробників. Його характеристики дозволяють з турботою про екологію швидко вантажити як олію, так і зернові.

У вересні 2021 року АМПУ та ТОВ «СП Рисоіл Термінал» підписали угоду про взаємодію щодо реалізації
взаємопов’язаних проектів. Згідно з документом, ТОВ «СП Рисоіл Термінал» зобов’язується збудувати на стику причалів №10-11 морського порту Чорноморськ двосторонній пірс завдовжки 339,75 метра (з розміщенням двох причалів №10-а, 11-а довжиною 290 метрів), із можливістю приймати судна типорозміру Panamax. ДП «АМПУ» повинне здійснити днопоглиблювальні роботи на підходах до пірсу в рамках третьої черги реконструкції операційної акваторії першого ковша Сухого лиману з досягненням глибин 15 метрів.

У липні 2021 року Група Risoil та ОТП Банк домовилися про надання фінансування на загальну суму 750 млн грн, які планується спрямувати на завершення будівництва двостороннього пірсу ТОВ «СП Рисоіл Термінал».