Ренійський ярмарок «Єдність у різноманітті»: вся громада об’єдналася заради допомоги ЗСУ

У місті Рені пройшов ярмарок бесарабської національної кухні та вина «Єдність у різноманітті». Атмосфера справді народного свята, що панувала на ярмарку, зайвий раз продемонструвала, наскільки скучили люди за такими заходами в наш суворий воєнний час, наскільки велика людська потреба у спілкуванні, творчому самовираженні та мирному творенні – попри все.

Ярмарок організував відділ культури, туризму, молоді та спорту Ренійської міськради у рамках проекту «Центр розвитку для зміцнення згуртованості громад на півдні Одещини», який здійснюється громадською організацією «Регіональний аналітичний центр» за підтримки Агентства США з
міжнародного розвитку (USAID). Свято об’єднало буквально всю Ренійську територіальну громаду – кожне село ТГ направило на ярмарок свою «кулінарно-мистецьку» делегацію, посилену артистами народних фольклорних колективів. Більше того, найактивнішу участь у ярмарку взяли педагоги та школярі, представники місцевих національно-культурних товариств, співробітники різних закладів культури та освіти. Зокрема, на окрему згадку заслуговують Обласний центр національних культур у Ренійській громаді,
комунальні заклади міськради «Центр культури та дозвілля» та «Публічна бібліотека», Центр позашкільної освіти «Перлина», Ренійський історико-краєзнавчий музей. Крім того, на ярмарок приїхали гості з Болградської та Саф’янівської територіальних громад. Усіх учасників свята об’єднала одна спільна мета – зібрати кошти на допомогу Збройним Силам України.

Відвідувачі ярмарку могли не просто спробувати та придбати
зразки українських, молдавських, болгарських та гагаузьких національних страв та вин у домашньому «виконанні», а й насолодитися виступами фольклорних вокально-інструментальних та танцювальних ансамблів, ознайомитися з національними костюмами, звичаями та виробами декоративно-ужиткового мистецтва, купити сувеніри, сфотографуватись у фотозонах тощо.

Зазначимо, що учасників та гостей заходу привітали народний
депутат України Анатолій Урбанський та міський голова Ренійської громади Ігор Плєхов. Користуючись нагодою, нардеп та мер нагородили почесними грамотами найкращих працівників культури та артистів творчих колективів.

Багато учасників свята із задоволенням відповіли на
запитання кореспондента ІА «Юг.Тoday».

Наталія Русєва, сімейне виробництво м’ясних делікатесів «Балканські ястія» (м. Болград):

«Сьогодні я беру участь у цьому ярмарку разом зі своїми дітьми. Моя дочка
Ірина живе у Рені, тут у нас є власний магазин крафтової продукції. Ми є учасниками проекту «Дорога вина та смаку української Бесарабії». Нам приємно, що нас запросили до Рені, причому запрошують уже не перший рік. Ми дуже раді, що маємо можливість працювати, сплачувати податки та допомагати нашій армії. Бажаю всім миру та оптимізму в такий скрутний час! Головне – не втрачати віри в себе і в Україну».

Марина Борня, Новосільська філія КУ Ренійської міськради «Центр
культури та дозвілля»:

«Ми привезли на ярмарок молдавські національні страви у тому вигляді, в якому вони готуються у нашому селі – Новосільському. Це як святкові, так і повсякденні страви. Серед них – традиційний різдвяний холодець зі свинини «пача» (цікаво, що «пача» – це болгарська назва холодця; той факт, що ця назва застосовується в молдавському селі Новосільське, зайвий раз говорить про переплетення та взаємопроникнення національних культур Бесарабії – Прим. авт .),
саламур з місцевої риби, мітітєї з капустою, плацинда з різною начинкою. У нашому селі також вирощують багато овочів, тому ми представили й овочеві страви. Як бачите, все акуратно розфасовано – це ми зробили своїми руками. А загалом усю цю роботу виконала команда із 20-ти осіб – наш «жіночий батальйон».

Світлана Асаржи, директор Центру позашкільної освіти «Перлина»:

«Ми підтримуємо нашу армію, і кожен з наших педагогів вирішив допомогти нашим воїнам,
які зараз захищають усіх нас та дають можливість жити відносно мирним життям. Ми будемо їм завдячувати, мабуть, до кінця наших днів. Ось чому ми тимчасово «перекваліфікувалися» на кулінарів. Адже кожна з нас – ще й господиня. Все, що ми принесли на ярмарок, зроблено руками наших співробітників. Крім того, наші вихованці активно виступають у рамках концертної програми. Тобто ми взяли участь у ярмарку практично всім колективом».

Маріанна Черня, директор школи у селі
Долинське:

«Тут зібралися не лише вчителі та учні нашої школи, а й співробітники дитячого садка. У нас можна придбати мед, який виготовляє уродженець нашого села Іван Мунтяну. Він живе в Рені, але його пасіка знаходиться у Долинському. А наші педагоги
приготували для ярмарку плацинду, солодкі рогалики та печиво. Ми старалися спеціально для нашої армії!».

Залишається сказати, що під час ярмарку на потреби ЗСУ вдалося зібрати понад 53 тисячі гривень.

Андрій ПОТИЛІКО

Автори світлин: Андрій Потиліко та Обласний центр національних культур у Ренійській громаді