Одеський архітектор показав, які фонтани можна встановити замість пам’ятника Катерині ІІ

Одеський архітектор та дизайнер Дмитро Сівак за допомогою штучного інтелекту створив 12 прикладів того, які фонтани можна встановити на Катерининській площі в Одесі після демонтажу звідти пам’ятника «Засновникам міста», більш відомого як «пам’ятник Катерині ІІ».

Більшість прикладів являють собою фонтани із кількома чашами, але також штучний інтелект бачить на цьому місці фонтан, який виривається просто з-під землі як гейзер. 

Ідея
встановити там фонтан для Одеси не нова. Власне до встановлення тут пам’ятника Катерині ІІ, його перенесли на Соборну площу в Одесі. 

Між тим перенесення самого пам’ятника — нагальне питання через те, що він вбачається містянами як маркер «руського світу» та імперського минулого. Це на тлі агресії росії призводить до атак на цей пам’ятник. Наприклад, скульптуру Катерини ІІ на пам’ятнику «Засновникам міста» в Одесі 2 жовтня зранку
перевдягнули в катівський ковпак та причепили до її руки зашморг, які використовували на шибеницях.  

20 жовтня о 20:00 завершилось електронне голосування щодо долі пам’ятника «Засновникам міста», більш відомого як
пам’ятника Катерині ІІ.

Одеситам пропонували обрати один із семи варіантів подальшої долі пам’ятника Катерині ІІ. Найбільшу кількість голосів, а саме 3 тисячі 914, отримав варіант про повний демонтаж. 

Попереднє голосування за демонтаж Катерини ІІ та переносу її в музей відбулося в Одеській міській раді 28 вересня. Тоді міськрада провалила голосування — рішення підтримали лише 17 депутатів з 64. 

ФОТО: Дмитро Сівак/Facebook 

інше

You control прозоро
пресс-рум КВУ
ЦПР