Одесити проголосували за долю пам’ятника Катерині ІІ

  Одесити проголосували за долю пам’ятника Катерині ІІ05.11.2022Рубрика:

Влада Одеси підбила підсумки голосування про подальшу долю пам’ятника російській імператриці Катерині ІІ. Більшість городян висловилися за демонтаж монумента, повідомляє Одеська міськрада.

За повний демонтаж проголосували 3914 осіб, а за те, щоб залишити все на місці, – 650. Ще 2816 голосів було віддано за збереження пам’ятника на місці, але доповнити його історичною інформацією про діяльність імператриці. Усього свою думку висловили 7796 городян.

«Наступний крок –
винесення питання на найближчу сесію міської ради. Зі свого боку, я вже звернувся до профільної комісії міськради з проханням провести засідання та підготувати відповідний проект рішення», – написав мер Одеси Геннадій Труханов у Facebook.

Він висловив упевненість, що результати голосування громадян будуть враховані депутатами міської ради, за якими залишається ухвалення остаточного рішення.

«Особисто я голосуватиму за демонтаж пам’ятника і перенесення його в парк
імперського та радянського минулого, про ідею створення якого я розповідав кілька місяців тому», — додав Труханов.

Нещодавно на пам’ятник Катерині II  одягли червоний ковпак ката, а на руку повісили петлю. Про це 2 листопада повідомляв керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.

«Дуже промовиста інсталяція сьогодні з ранку з’явилася на маркері путінського кривавого «міра» на Катерининській площі в Одесі. Це петля для
окупантів або колабораціоністів із міської ради, і щодня свіжих?», — написав тоді у Фейсбук Гуцалюк.

Нагадаємо, раніше президент України Зеленський відреагував на петиції громадськості про знесення пам’ятника Катерині ІІ в Одесі. Він наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об’єктів і пам’ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, «яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

Подпишитесь на новости