Замість запрошення на роботу мешканці Одещини отримали величезні телефонні рахунки: як не дати шахраям себе ошукати

Останнім часом на півдні Одеської області почали працювати багато нових дрібних та середніх приватних підприємств. Частину з них відкривають місцеві мешканці, частину – переселенці з інших регіонів. Є й досить численні випадки релокації з окупованих територій вже працюючого бізнесу. Тож не дивно, що в невеликих районних центрах з’являються оголошення про набір персоналу від фірм, про які раніше тут ніхто не чув.

Створення робочих місць – це, зрозуміла річ, добре. І те, що в регіоні
є бажаючі працевлаштовуватися та отримувати нові навички – теж. Але попереджаємо про те, що деякі оголошення про наймання працівників можуть виявитися пасткою для довірливих громадян.

Вже кілька тижнів в різних міських групах в Фейсбук «гуляє» картинка, що привертає увагу містян, що перебувають у пошуку роботи. Виглядає вона наче поспіхом зроблене фото роздрукованого на папері оголошення. Фото супроводжується текстом наступного змісту: «РОБОТА в компанії «Іріс-Т, ТОВ. м.***. Ми відкрили
нову лінію виробництва та відділ. Запрошуємо Вас на такі ВАКАНСІЇ».

Ми навмисно зберегли стиль оголошення, аби звернути вашу увагу на його особливості. Як ви бачите, виникає враження, що складала його людина, яка написанням текстів займається нечасто. Ну, на кшталт технолога чи інженера, основна задача яких – налагодити виробництво.

Звичайно, нема в такого зайнятого фахівця часу на дрібниці. Ось йому «слюсар-сантехник» потрібний, а ще «сторож-охоронець, пакувальник-фасувальник, водій
категорії В,С та прибиральниця». І дуже швидко потрібні. Навіть часу нема цей текст надрукувати, тож швиденько сфотографував оголошення, що напередодні теж нашвидкоруч набирав, аби на стовпах розвісити. Тому й літери там через одну великі-маленькі-товсті-тонкі. А розповідати, чим підприємство займається, то взагалі не встигає. Тож, телефонуйте, шановні претенденти на вакансії. Для цього там номер Андрія вказаний, він на ваш дзвінок з 8-ї до 17-ї чекає.

Мабуть, ви вже зрозуміли, що
насправді ніякого підприємства під назвою ТОВ «Іріс-Т» не існує. Аби впевнитися, можете в «гугла запитати». А назву «Іріс-Т» ви в новинах дійсно бачили. Тільки там мова про німецький зенітний ракетний комплекс середнього радіуса дії. Такі кілька тижнів тому до України приїхали.

Але повернимось до самого оголошення. Міфічна фірма, як ми вище писали, розмістила його у групах різних міст Одещини в Фейсбук. Тільки назву міста у кожному випадку вказала відповідну. Тож «Андрію» почали
телефонувати з Ізмаїла, Кілії, Рені, Овідіополя… Та, ясна річ, ніхто роботу не отримав. Але контрактні абоненти отримали досить значні телефонні рахунки. Так, автори оголошення виявилися шахраями. Доки бажаючі зайняти вакантні посади слухали автовідповідач, з їхніх рахунків просто знімалися гроші.

Ми перевірили номер, вказаний в оголошенні. І сайт «Телефонний довідник» підтвердив слова тих мешканців нашого регіону, що мали необережність повірити обіцянкам невідомих «роботодавців».

Пізніше в мережі з’явилось те саме фото, але вже з іншим номером того ж «Андрія». А «фірма» в цьому оголошенні змінила назву на «Іріс Група».

Вказаний номер теж виявився «засвіченим» в шахрайських оборудках.

Зауважимо, що насправді цій схемі шахрайства вже не один рік. І займаються нею одні ж самі люди. Принаймні, оголошення розміщуються з двох сторінок в Фейсбук. Одна з них належить якомусь Артему Казакову, інша – якійсь Анастасії Кулинич. Чи існують такі люди насправді – питання, відповідь на
яке мають знайти правоохоронні органи.

До речі, в тексті оголошення за весь цей час його автори кілька разів змінювали номери телефонів та назву «фірми». Ну і «працівників» шукали ледь не по всій Україні. Все інше у цій афері лишається незмінним.

Але це ніяк не заважає шахраям щоразу знаходити нових жертв. Особливо в теперішній важкий час.

Тож ще раз звертаємо вашу увагу на необхідність ретельно перевіряти інформацію щодо потенційних роботодавців. Перш ніж телефонувати за вказаними в оголошенні номерами, намагайтесь дізнатися про тих, хто пропонує роботу, якомога більше. Як мінімум скористайтесь пошуком в інтернеті, аби дізнатися місце знаходження та сферу діяльності компанії, що шукає працівників, та перевірте відгуки щодо контактного номеру телефону.

Будьте уважні і не дайте шахраям себе ошукати.

P.S. І ще раз про
текст оголошення. Великі фірми, що відкривають потужні виробництва, тим більш одночасно в різних містах, точно мають змогу найняти фахівця, який складає тексти без помилок та вміє працювати зі шрифтами.

Діана ГЕРГІНОВА