В Болгарії відкрили виставку картин української художниці Йони Тукусер

Українська художниця з болгарським корінням Йона Тукусер понад десятиліття збирала різні факти про Голодомор в Україні. На згадку про заморених голодом болгар у столиці Болгарії відкрилася виставка картин Йони Тукусер під назвою «Голод».

За 13 років художниці вдалося знайти численні підтвердження фактів загибелі 100 тисяч бесарабських та таврійських болгар від голоду в Україні. На території Таврії в межах сучасних Запорізької та Херсонської областей у
періоди з 1921 по 1923 та 1932 по 1933 роки від голодної смерті загинуло 30 тисяч представників болгарської національності. У повоєнні роки в Бессарабії жертвами голоду стали 70 тисяч болгар.

художница Йона Тукусер

Як заявив посол України в Болгарії Віталій Москаленко, виступаючи на відкритті виставки, вражає історична схожість між умисними діями тоталітарного сталінського режиму, який організував голодомори в Україні, і «сьогоднішнім путінським режимом,
який вчинив повномасштабну агресію проти України, блокує українські порти, знищує ракетними ударами інфраструктуру та краде мільйони тон українського зерна».

Ті, хто відвідали виставку, підкреслюють, що особливо вражають особисті інтерв’ю з людьми, які пережили Голод, витримки з яких також виставлені на експозиції.

Виставка картин проходить у Національній галереї, Квадрат 500 (вул. 19 Лютого, 1 St Alexander Nevski Sqr, Софія 1000 Болгарія) у період з 27 вересня по 27 листопада.

Фото: Юліана Барон