Пам’ятник Катерині ІІ в Одесі загородили дерев’яними щитами, більшість жителів міста проголосувало за його демонтаж

Пізніше саму статую закрили чорною поліетиленовою плівкою, а на огорожі з’явився напис, що ведуть підготовчі роботи з демонтажу пам’ятника. У коментарі мовнику пресслужба міськради повідомила, що роботи проводили комунальні служби.

Останніми тижнями пам’ятник неодноразово обливали червоною фарбою і розписували різними гаслами, а 2 листопада на голову статуї наділи ковпак ката, на руку повісили зашморг. Пам’ятник мав такий вигляд:

Фото: Владислав Балинський/Facebook

Фото: Владислав Балинский / Facebook

…і такий:

Фото: Петро Обухов/Facebook

Фото: Петро Обухов /
Facebook

Місяць, із 20 вересня до 20 жовтня, на міській платформі «Соціально активний громадянин» проводили опитування, як має бути вирішено долю пам’ятника. Узяти участь міг будь-хто, але враховували голоси громадян, які мають реєстрацію в Одесі. Перевірку і підрахунок голосів уже завершили – більшість людей, які взяли участь, висловилася за демонтаж пам’ятника.

Скріншот: citizen.omr.gov.ua

Скріншот: citizen.omr.gov.ua

Мер міста Геннадій Труханов, який на сесії 28 вересня був серед тих, хто утримався під час голосування за демонтаж пам’ятника (Одеська міськрада тоді провалила голосування), 5 листопада заявив, що підтримує рішення містян, які взяли участь в опитуванні.

«Попри війну, яка триває в нашій країні, нам удалося дотриматися законної
демократичної процедури. Усупереч спробам провокаторів дестабілізувати ситуацію в місті, наша громада зберегла вірність демократичним цінностям. Я вдячний кожному одеситу, який узяв участь у голосуванні», – написав він у Facebook.

Питання демонтажу винесуть на наступну сесію міськради, сказав Труханов.

«Зі свого боку я вже звернувся до профільної комісії міськради з проханням провести засідання та підготувати відповідний проєкт рішення. Переконаний, що результати вільного
голосування на платформі «Соціально активний громадянин» врахують депутати міської ради, за якими залишається ухвалення остаточного рішення. Особисто я буду голосувати за демонтаж пам’ятника і перенесення його до парку імперського та радянського минулого, про ідею створення якого я розповідав кілька місяців
тому… Найближчим часом у цьому питанні буде поставлено остаточну крапку – у межах загальноприйнятих демократичних норм та чинного українського законодавства», – заявив він.

Наступну сесію міськради призначено на 30 листопада, повідомив депутат міськради від фракції «Європейська солідарність» Петро Обухов.

Він
сподівається, що на цій сесії «ми нарешті позбавимося й інших маркерів «русского мира» в нашому місті – пам’ятника Суворову, російських назв вулиць».

Контекст:

Пам’ятник Катерині II в Одесі розташований в історичному центрі міста, на Катерининській площі. Його встановили 1900 року. Після революції 1917 року пам’ятник знесли, залишки бронзових скульптур зберігали у краєзнавчому музеї міста, 2007-го під час реставрації площі монумент повернули на колишнє
місце.

Нинішня офіційна назва – «Пам’ятник засновникам Одеси» (біля ніг статуї імператриці стоять скульптури адмірала Хосе де Рібаса, інженера Франсуа де Волана та князів Григорія Потьомкіна і Платона Зубова). Із назвою пов’язаний один із міфів про Одесу, вигідний РФ. Як пояснюють місцеві історики, Катерина ІІ не має жодного стосунку до заснування міста і жодного разу там не була (докладно про історію пам’ятника та міфи –
у матеріалі «ГОРДОН»).

РФ і далі експлуатує міф про «засновницю». Зокрема, таку заяву 27 жовтня зробив президент РФ Володимир Путін. «Одеса – справді одне з найкрасивіших міст світу. Як відомо, Одесу заснувала Катерина II, і навіть крайні націоналісти не
наважуються знести пам’ятник засновниці міста. Одеса може бути і яблуком розбрату, і символом вирішення конфліктів, і символом знаходження якогось вирішення всього, що зараз відбувається», – сказав він, цитує РБК.