Історія та символи. 135 років Одеському оперному театру (фото)

1 жовтня виповнюється 135 років від дня відкриття нової будівлі Одеського оперного театру. Усього три роки пішло на будівництво грандіозної споруди, яка і зараз викликає захоплення.

У цьому матеріалі краєзнавець та журнаіст Станіслав Кінка розповідає читачам Української Служби Інформації про цікаві факти з історії та сучасності головного одеського театру.

Перший театр

В Одесі ще не було водопроводу та будинків вище двох поверхів, але вже був побудований перший театр. У 1809 році було закінчено будівництво, а 10 лютого наступного року в театрі була дана перша постановка.

Побудований у класичному стилі за проектом французького архітектора Жана Франсуа Тома-де-Томона, він мав велику кількість недоліків: близько 700 глядачів просто стояли під час вистави, лише 17 лож у три яруси та 44 місця у партері були сидячими. Іншим мінусом була
відсутність опалення: у холодні дні глядачі сиділи у верхньому одязі, за лаштунками розташовувалися чани зі спиртом; його підпалювали, щоб зігріти акторів.

Перший театр активно відвідувала одеська публіка. Там бував і одеський самітник Микола Гоголь. Український письменник провів у місті зиму 1850-1851 рр. та відвідував театр, який на той час пережив три реконструкції.

Загалом перший театр проіснував в Одесі до 1 січня 1873 року і пережив п’ять реконструкцій.
«Смерть» театру настала внаслідок необережного поводження з газовим ліхтарем.

Старий театр після пожежі, 1873 р.

Рецензент книги «Стара Одеса» Олександра Дерибаса з гіркотою зауважує, що театр був зіпсований «останньою переробкою», але, незважаючи на всі втручання, мав риси задуму Тома-де-Томона.

Кошторис, проект та новий театр

Одеса,
яка залишилася без театру, вирішила, що новий буде обов’язково найкращим, більшим і безпечнішим. Для спорудження театру запросили відомих архітекторів Фердинанда Фельнера та Германа Гельмера з Австро-Угорщини; їх ательє спеціалізувалося на театрах Центрально-Східної Європи та Балкан. Прообразом служив оперний театр у Дрездені. Початковий кошторис був виконаний таким чином, щоб укластися в 990 тисяч рублів, але кінцевий проект обійшовся в 1,3 млн. рублів.

Боковий розріз Оперного театру, опубліковано у журналі «Зодчий» (1914)

Початковий проект відрізняється від виконаного. Перші варіанти побудови театру можна розглянути в Одеському історико-краєзнавчому музеї.

У проекті австрійців багато уваги було приділено безпеці. За кілька років до початку будівництва в Одесі у Відні сталася страшна пожежа в театрі, яка забрала життя 384 людей. Тому надалі була прийнята радіальна
система виходів, кругові фойє, водопостачання та відділення сцени від залу для глядачів металевою завісою з кам’яними стінами, що не мають, за винятком однієї залізної двері, жодного з’єднання з приміщеннями, призначеними для публіки.

З моменту пожежі до закладення першого каменю в основу будівлі нового театру минуло майже одинадцять років.

Нова будівля театру, яка радує одеситів та гостей міста і сьогодні, збудована у 1887 році. Театр відкрився 1 жовтня.

Оперний театр, листівка, кінець 19 — початок 20 ст.

Фундамент та реконструкції

Вже 1900 року було зафіксовано перші просідання фундаменту Оперного театру. У 1903 році в журналі «Зодчий» писали про збільшення та розширення вертикальних і горизонтальних тріщин, осідання частини
будівлі, нахилу підлог у фойє та коридорах. В результаті були проведені перші протиаварійні роботи, які полягали у розширенні фундаментів зовнішніх стін, влаштуванні контрфорсів та виведенні водопровідної системи у легкодоступні цементовані тунелі. Після закінчення робіт із фундаментом приступили до зміцнення металевої конструкції даху.

Оперний театр, бл. 1889 р.

Автор статті, інженер Г. Вольфензон, підкреслював:

Незважаючи на серйозні та значні роботи, які довелося робити, все було так обставлено, що публіка не підозрювала про
небезпеку, що загрожувала, і спокійно відвідувала театр, який діяв безперервно весь сезон.

Оперний театр, 1944 р.

Незважаючи на проведені роботи, у 1909 та 1927 роках знову фіксували тріщини. Тому Одеський оперний театр пережив не одну реставрацію: 1955 року в фундамент закачували «рідке скло», а 1990-2000-ті рр.
вбили понад 1 800 паль. Остання реконструкція закінчилася 2007 року.

Символіка фасаду театру

Фасад Одеського оперного театру наповнений великою кількістю різноманітних декоративних елементів, символів та скульптур. Що вони значать? Давайте почнемо розбиратися з верху.

У верхній частині головного фасаду фриз несе у собі важливу інформацію: римськими цифрами там написано дату будівництва театру (1884-1887), і дату реконструкції (1967). Там написано, що театр
«горів».

Дата будівництва та реконструкції театру римськими цифрами

На самому верху є масштабна скульптурна композиція: колісниця, запряжена пантерами, нею
керує муза трагедії Мельпомена. Ліворуч маска — символ трагедії і смолоскип — символ негасимого вогню мистецтва, правою рукою вона вітає гостей або глядачів.

Мельпомена у колісниці

Рівнем
нижче — дві скульптурні групи: одна зображує музу Терпсіхору, яка навчає дівчину мистецтву танцю, друга — співака Орфея, який грає на лірі для кентавра.

Муза Терпсіхора навчає танцю

Орфей
грає на лірі для кентавра

Ще нижче рівнем розташована парна скульптура над аркою, що символізує небесне склепіння. Можливо, це Фами, які тримають у руках смолоскипи, які висвітлюють шлях тих, хто ступив на шлях мистецтва. В руках у них ще й вінки з лавра, які прославляють діяння людей та їхні таланти. У замковому камені між скульптурами — профіль богині перемоги Ніки.

Небесне склепіння та дві жіночі скульптури

На рівні входу
можна побачити дві інші композиції. Це зображення двох жанрів — комедії та трагедії. Зліва фрагмент із трагедії Еврипіда «Іполит», а праворуч фрагмент із комедії Аристофана «Птахи».

Трагедія

Комедія

На фасаді будівлі, в нішах третього ярусу, можна побачити бюсти
чотирьох творців свого часу. Михайло Глінка символізує музику, Микола Гоголь – комедію, Олександр Грибоєдов – драму, Олександр Пушкін – поезію.

Раніше на USIonline.com —

Додати світла: на сцені театру в Одесі вирують «Неаполітанські пристрасті» (фото)

Читайте нас у Facebook, Telegram та
Instagram, дивіться на Youtube.