В Одеській області можна побачити незвичайні морські квіти

У водах лиманів Одеської області мешкають незвичайні організми, які називають «морськими квітами».

Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомляє еколог Іван Русєв.

«Морські квіти» або анемони (актинії) — близькі родичі коралів, — що отримали свою назву за схожість із квіткою Анемоном, можна побачити у водах
Тузлівьких лиманів на півдні Одеської області.

«Анемони практично являють собою «шкіряний мішок», який надувається водою, що надає їм певної форми. Актинії – виглядають, як справжні морські квіти. Але рівно доти, поки в їхні витончені щупальця не «залетить» безтурботний черв’ячок або іншій мілкий гідробіонт. І ось тут вони і показують жертві своє «звіряче нутро»», -розповідає вчений.

Актинії зазвичай ведуть сидячий спосіб життя, прикріплюючись
до твердого субстрату нижньою стороною тіла — підошвою. Є види, що активно плавають, а деякі здатні занурюватися в м’який ґрунт, викопуючи нори.

«Тіло складається з ніжки та віночка зі щупалець, який оточує рот, розміщений на протилежному від підошви кінці тіла. На щупальцях є клітини, вміст яких може спричинити у людини відчутні опіки. Тіло багатьох актиній забарвлено у яскраві жовті або червоні кольори. В Тузлівських лиманах актинія кінська буває жовто-червоного або
жовто-коричневого кольору, висотою до 4-5 см, має більше 100 гострих щупальця. Щупальця розташовані по краю ротового диска, утворюючи навколо нього 6 кіл. Живляться безхребетними чи дрібними рибами, яких паралізують жалкими клітинами, а потім підтягують до рота за допомогою щупалець», — пояснює Іван Русєв.

У Чорному морі мешкає чотири вили актиній, в лиманах — один. Під час відпливу актинії захищаються від висихання, втягуючи свої щупальця і виділяючи слиз.

Зараз
з охолодженням води, актинії «пішли на дно», закопуючись на зиму в мул.