В Одесі викрили підпільну друкарню

В Одесі викрили підпільну друкарню, де виготовляли фальшиві документи для ухилістів.

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

Вартість одного пакету документів, з яким ухилісти могли виїхати за кордон, складала 65 тисяч гривень. До нього входили підроблені посвідчення військовозобов’язаного, довідка військово-лікарської комісії та довідка центру комплектування та соціальної підтримки.

Кошти спрямовувалися на банківські картки, оформлені на підставних осіб, які також залучалися до надсилання документів. Кримінальний заробіток в окремі дні складав понад 130 тисяч гривень.

Роботу підпільної друкарні та фотостудії забезпечував 27-річний місцевий мешканець, який мав відповідні навички цифрової обробки документів та їх підготовки. Пошук потенційних клієнтів, реклама послуг та обговорення розрахунків відбувалися у спеціально створеному телеграм-каналі.

Під час обшуку
слідчі та оперативники вилучили оргтехніку з відповідним програмним забезпеченням, обладнання для адміністрування телеграм-каналу та принтери для високоякісного друку. Крім того, вилучили значну кількість цифрових файлів вже виготовлених довідок, 66 готових пакетів фальсифікованих документів. Також правоохоронці вилучили печатки та штампи центрів комплектування та соціальної підтримки, військово-лікарських комісій, дата-штампи щодо перетину кордону та запису розрахунків від клієнтів.

Керівника
підпільної друкарні затримали, йому повідомили про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон України. «Підприємцю» загрожує до семи років в’язниці, а поки що суд відправив його під домашній арешт на кілька місяців.

Больше новостей на нашем телеграм-канале: https://t.me/volnorezodessa