В Одеську область прилетіли велетенські птахи

В Одеську область на зміну рожевим, прилетіли кучеряві пелікани.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє еколог Іван Русєв.

Кучеряві пелікани злітаються в НПП «Тузлівські лимани», що на півдні Одещини. Тут вони мешкають на Кордоні «Тузлівська Амазонія», що є частиною нацпарку.

Наразі у межах
заповідника нараховується більш 30-50 птахів, які летять сюди з різних акваторій Азовського та Чорноморського узбережжя.

«Кучерявий пелікан може переносити температури біля 0 °C. Його розмах крил біля 320 см. Пелікан кучерявий дуже рідкісний і занесений до Червоного списку МСОП (статус – вразливий), Європейського червоного списку, Червоної книги України (статус — зникаючий), охороняється Бонською та Бернською конвенціями,
Конвенцією CITIES та Угодою AEWA», — зазначає вчений.

Кучерявий пелікан харчується майже винятково рибою, і полює на неї як поодинці, так і невеличкими групами. Склад харчування залежить майже цілком від наявності видів риб, придатних для пелікана.

«В лиманних екосистемах нацпарку птахи ловлять переважно мігруючі види — кефалі, та придонні види – бичків, іноді атерину. На майже прісноводних водоймах нацпарку –
Малому Сасику, Джантшейському — пелікани споживають такі види риб як плотва, краснопірка, карась, короп. Розмір вловлюваних пеліканами риб коливається від 5 до 30 сантиметрів. Харчуватись пелікани можуть на значній акваторії і за день кочують на відстань до 50 кілометрів», — розповідає Іван Русєв.