У Ренійській громаді офіційно розпочався опалювальний сезон, проте «стартову» дату не названо

У Ренійській громаді офіційно розпочався опалювальний сезон, проте «стартову» дату не названо

Виконком Ренійської міської ради ухвалив рішення про початок опалювального сезону 2022-2023 років на території Ренійської громади.

Керівникам усіх місцевих бюджетних організацій та установ наказано вжити заходів для безперебійного запуску опалення на відповідних об’єктах, забезпечити своєчасну оплату газу та електроенергії, дотримуватись температурного режиму відповідно до чинних санітарних норм. Однак у тексті рішення виконкому немає ні конкретної дати початку опалювального сезону, ні згадки про погодні чи інші умови, за яких включаються системи теплопостачання.

Нагадаємо, що в Україні тривалий час діяла радянська
практика, коли опалювальний сезон розпочинався 16 жовтня. Потім від цього стандарту відмовилися: було запроваджено державну норму, яка дозволяла розпочинати подачу тепла у тому випадку, якщо середньодобова температура повітря опускалася нижче +8 градусів протягом трьох днів. Але оскільки у згаданому рішенні виконкому Ренійської міськради немає жодної з цих умов, постало питання: коли ж розпочнеться фактичний опалювальний сезон у територіальній громаді? Це питання наш кореспондент поставив
міському голові Ренійської ТГ Ігорю Плєхову.

«Ми свідомо не вказали точну дату початку опалювального сезону. Подача тепла до бюджетних установ залежатиме від температури повітря. Кожен керівник тієї чи іншої бюджетної установи сам стежитиме за температурним режимом і прийматиме рішення, в який момент включати опалення. Думаю, насамперед тепло отримають дитячі садки. Це відбудеться буквально сьогодні-завтра. Наступні на черзі – школи. Центральна міська лікарня почне опалюватись
трохи згодом. Якщо, скажімо, відносно тепла погода триватиме ще два тижні, то із запуском теплопостачання можна почекати – до похолодання. У будь-якому випадку ми будемо раціонально та економно підходити до споживання енергоресурсів. Але, звісно, не на шкоду населенню», – прокоментував Ігор Плєхов.

Як вже повідомляла ІА «Юг.Тoday», сьогодні
у бюджеті Ренійської громади достатньо коштів для нормального проходження опалювального сезону. Про це в інтерв’ю нашому виданню повідомила перший заступник міського голови Ренійської ТГ Людмила Чакир.

«Усі школи, дитячі садки та об’єкти медицини опалюватимуться. У бюджеті громади у повному обсязі передбачено кошти на закупівлю
енергоносіїв. Кабінет міністрів своєю постановою встановив фіксовану ціну на газ до 31 березня 2023 року. Для бюджетної сфери ця ціна становить 16 тисяч 390 гривень разом із ПДВ за тисячу кубометрів, без урахування тарифу на транспортування. Тож ми можемо спокійно розраховувати наші витрати на газ до квітня», – заявила Людмила Чакир.

Андрій ПОТИЛІКО

Фото ілюстративне

Схожі новини