Порт Южного запрацював після зупинки через ворожі обстріли

ГоловнаНовиниЕкономіка

12 грудня 2022 р. 20:37

Порт Южного запрацював після зупинки через ворожі обстріли

Порт Южного запрацював після зупинки через ворожі обстріли

(Фото: АМПУ)

Порт Южного відновив роботу, припинену після атаки ворожих дронів-камікадзе, через яку без електропостачання залишились понад 1,5 мільйони споживачів Одеської області. 

Про це повідомив, керівник державного підприємства «Адміністрація морських портів України»
Олексій Востріков. 

За його словами, порт Одеса та Південний не мали змоги виконувати вантажні роботи, порт Чорноморськ працював лише частково.

Він зазначив, що завдяки енергетикам, енергопостачання поступово відновлюється. Також використовуються альтернативні джерела живлення. Тому порт Південний та Чорноморськ здійснюють вантажні операції. Порт Одеса — поки що ні.

Він також зазначив, що ситуацію прогнозувати важко адже маємо справу з ворогом,
для якого не існує принципів. Що стосується експорту, то російська федерація, за словами директора АМПУ, і до цього його гальмувала створюючи проблеми з інспекціями в Босфорі, а відсутність енергопостачання буде гальмувати ще більше.

 Втім напередодні атаки Балкер NEVA вийшов з порту «Одеса» та у складі каравану вирушив «зерновим коридором». 

Це вже третє судно в рамках ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським Програми GrainFromUkraine.
На борту перших двох суден — 55 тис. тонн української пшениці. Судна були направлені до Єфіопіі, яка перебуває на межі голоду. Це продовольство для майже 200 тис людей на рік. 

GrainFromUkraine за підтримки Всесвітньої Продовольчої Програми ООН та партнерів має на меті допомогти країнам, які потерпають від голоду. 

 17 листопада дію ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море
продовжили ще на 120 днів.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна й продуктів харчування.

З 1 серпня з портів Великої Одеси вийшло 533 судна, які експортували 13,3 мільйонів тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Автор: Кирило Бойко