Мешканцям села Ізмаїльщини пообіцяли в найкоротший термін витягнути їх з водної та транспортної «вирви»

Сьогодні, 3 листопада, голова Кілійської громади Ізмаїльського району В’ячеслав Чернявський провів виїзний прийом із жителями села Ліски. Місцеве населення звернулося до очільника ТГ із різними нагальними питаннями, які стосувалися водопостачання в селі, благоустрою населеного пункту, соціальних проблем, функціонування школи та дитячого садочку.

Але під час свого сьогоднішнього відеозвернення В’ячеслав Вікторович
докладніше зупинився на трьох основних проблемних моментах Лісків, які найбільше турбують сельчан, – на можливості проведення ремонту дороги Ліски – Кілія, стосовно заходів щодо порятунку пересихаючої річки Дунаєць, на вірогідності будівництва питного водогону, бо в селі є тільки технічна вода. Про це повідомляє інформаційна агенція  «Юг. Today».

Варто
нагадати, що ще у кінці вересня мешканці Лісків офіційно звернулися по допомогу до очільника ТГ для негайного вирішення двох найкризовіших питань. Тоді сельчани повідомляли, що в населеному пункті пересихає річка Дунаєць, яка є основним джерелом вирощування полуниці та забезпечує місцеве населення водою. Також тут існує
велика проблема з транспортним сполученням села з центром громади – містом Кілія. Через декілька днів В’ячеслав Чернявський надав офіційний коментар журналісту ІА  «Юг. Today»  стосовно вирішення нагальних проблем, які виникли цьогоріч у селі Ліски. 

Почувши про негаразди лісківців, до села 28 жовтня з офіційним візитом також завітав голова
Ізмаїльської райдержадміністрації Родіон Абашев. За словами Родіона Анатолійовича, в Лісках із мешканцями вдалося обговорили питання водопостачання та транспортного сполучення. Під час спілкування лісківці зізналися, що для технічних потреб вони використовують дунайську воду та ту, що подається двічі на день комунальним підприємством «Світло», а питної води в селі взагалі немає.

«Будемо невідкладно вирішувати це питання, скоріш за все, шляхом встановлення системи для очищення технічної води до стану питної. Щодо транспортного сполучення, то без поліпшення стану дорожнього полотна ця проблема не вирішиться. В умовах воєнного стану капітальний ремонт доріг неможливий,
проте шукатимемо способи все ж покращити стан полотна і запустити автобусне сполучення», – анонсував голова РДА.

Очільник Кілійської громади, в свою чергу, сьогодні перерахував вже конкретні кроки, які буде здійснювати місцева влада для вирішення цих проблем.

Занедбадана
дорога Кілія – Ліски

В’ячеслав Вікторович вчергове наголосив, що дорога Кілія – Ліски тривалий час знаходиться в жахливому стані. Проект на відновлення цієї траси вже зроблений. Вартість капітального ремонту дороги Кілія – Ліски складає більше 500 млн  грн. У цьому році Кабмін навіть обіцяв виділити 300 млн грн, аби розпочати ремонтні роботи. Але з початком війни ці плани довелося відтермінувати.

«Наразі ці роботи вже розпочинати неможливо, бо в
нашій країні змінилися цінова політика. Окрім цього, у військовий час всі кошти направляються на захист України», – наголосив голова ТГ.

Однак, як запевнив В’ячеслав Чернявський, на сьогоднішній нараді з фермерськими господарствами Лісків, старостою села, громадянами, що прийшли на прийом, знайшли спільне рішення. З села до Кілії є коротка польова дорога. За Лісками наявна ділянка в кілька кілометрів, яку треба зробити проїзною – просто засипати найбільші ями. Ця
робота буде проводитися спільними зусиллями місцевих фермерів та  комунальним підприємством «Добробут».

І знову про порятунок річки Дунаєць

Як ми вже неодноразово розповідали, у зв’язку з низьким рівнем Дунаю у річку Дунаєць не надходить вода. Очільник громади наголошує на тому, що «зневоднення» річки Дунаєць також пов’язане з певними складнощами з самим входом в цю водойму та неробочою задвижкою, якою регулюється рівень води. Найближчим часом В’ячеслав
Чернявський пообіцяв відремонтувати дану задвижку.

«До кінця листопада відповідні спеціалісти з кілійською спецтехнікою повинні розчистити та поглибити канал із Дунаю до річки Дунаєць, впритул до задвижки, аби в місцеву водойму могла заходити дунайська вода.

На жаль, постійно виникають ситуації, що в найнижчій точці Дунайця людям буває часом забагато води, а найвищій точці – замало, чи навпаки.

Тому в Лісках буде створено ініціативну групу, яка
складатиметься з мешканців різних куточків села, аби між ними було взаємне спілкування задля контролю рівнів води в річці шляхом експлуатації задвижки.

Звісно, Дунаєць треба розчищати по всій довжині села. Але сьогодні ця річка заставлена парканами, домоволодіннями, городами і т.д. Однак наразі врятувати Дунаєць можна тільки в такий спосіб», – пояснив очільник громади.

Замість питного водогону – бювет питної води

В’ячеслав
Чернявський із жалем констатував, що реалізувати проект з будівництва питного водогону в Лісках майже нереально. Тому з Ізмаїльською райдержадміністрацією обговорювалася можливість облаштування бювету питної води.

«Плануємо встановити спеціальне обладнання, щоб пропускати технічну воду через спеціальні фільтри, очисні елементи, аби врешті отримати питну воду. Мешканці Лісків зможуть набирати якісну питну воду в бюветі у свої ємкості», – пообіцяв очільник
ТГ.

Інна ДЕРМЕНЖІ, головне фото – зі сторінки у Фейсбуці В’ячеслава ЧЕРНЯВСЬКОГО