Суддя з Одеси, що призначає підсудним читання книжок, вигадав новий вид покарання

Суддя з Одеси, що призначає підсудним читання книжок, вигадав новий вид покарання

Суддя Малиновского суду Одеси Олександр Гарський, що прославився тим, що призначає вироки у вигляді списку книг, який повинен прочитати підсудний, розширює свій власний список покарань. Тепер до нього
входитиме ще й перегляд фільмів. Про це повідомляє інформаційне агентство «Юг.Today» з посиланням на видання «Главком».

Перший
випадок, про який написали десятки ЗМІ, був приблизно рік тому, коли Гарський засудив двох молодиків, які обікрали машини на стоянці, до умовного терміну замість трьох років тюрми. Також засуджені мали прочитати «Пригоди Тома Сойєра» і «Пригоди Гекльберрі Фінна» Марка Твена,  «Біле ікло» Джека Лондона і вірш Тараса Шевченка «Минають дні, минають ночі…».

У вироку суддя пояснює свою мотивацію неблагополучною долею молодих підсудних і тим, що вони ще не отримали виховання та освіти.

«Наскільки пригадую, англійський суддя першим призначив вирок – прочитати «Дванадцяту ніч, або Як собі хочете» Вільяма Шекспіра. Такий підхід мені здався прогресивним. Адже читання книг як
покарання може по-іншому впливати на свідомість людини. Це у майбутньому може перевиховати людину, котра оступилася. Моє твердження небезпідставне», – розповідає Олександр Гарський.

Зізнається, що протягом 17-річної суддівської роботи доводилося застосовувати звичні для судової системи України покарання за кримінальні правопорушення, на кшталт позбавлення волі, іспитового терміну або громадських робіт. Але, на думку судді, вони не дуже дієві. Щоправда, вдало призначені
громадські роботи, за умови жорсткого контролю, здатні позитивно вплинути на засудженого.

«У випадку з читанням книг, я певен, що це дає хороший ефект, не зважаючи на вік людини. Правосуддя повинно мати людське обличчя. Держава надала суддям великі повноваження, щоби вершити правосуддя щодо інших людей. При цьому ми залишаємося людьми і можемо помилятися», – розмірковує суддя.

На запитання, чи планує він відійти під практики покарання читанням
літератури, наприклад, замінити читання виконанням українських народних танців, суддя каже, що в нього є ідея призначати засудженим, у яких проблеми із читанням, перегляд фільмів. Для цього він відібрав американські кінострічки 40-50 років XX століття. Але не каже які.

«Не хочу відкривати таємниці, невдовзі ви побачите це в одному з вироків. Покарання стосуватиметься дрібного шахрайства. Я розраховую, що перегляд фільму позитивно вплине на обвинуваченого, аби у майбутньому
той не скоював злочинів», – обіцяє Олександр Гарський.

До речі, суддя каже, що надихнувись художньою та юридичною літературою, сам почав писати мемуари. Правда, зізнається, на це бракує часу.

Діана ГЕРГІНОВА

Схожі новини