В Одеському гумштабі розповіли, як готуються до зими

 В області запасаються генераторами, готують пункти обігріву та шукають, де і як розмістити людей у випадку нових евакуацій з зон бойових дій.

Про це розповів на брифінгу голова координаційного гуманітарного штабу Одеської області Олексій Чорний.

За його словами, з настанням холодів проблем стає більше, тому у минулому місяці представники штабу збирали дані й передавали їх донорам. Йдеться, зокрема, про програму підготовки до примусової евакуації,
яка може відбутися. За цією програмою, Одещина має бути готова прийняти близько 50 тис. переселенців з районів ведення бойових дій. У цьому напрямку триває робота на рівні громад щодо створення умов для розміщення цих людей. Олексій Чорний визнав, що ці умови будуть «‎вельми спартанськими», адже йдеться про приміщення шкіл, комунальних установ і гуртожитків.

Ми сподіваємось, що цього не знадобиться, – відзначив голова штабу.

Інше важливе завдання —
розгортання мережі пунктів обігріву, як постійних – у будівлях з автономним опаленням, так і пересувних. До того ж, через удари ворога по енергетичній інфраструктурі зросла потреба у генераторах. Штаб формує запас на випадок надзвичайних ситуацій у громадах.

Триває й допомога військовим — так, у жовтні гумштаб передав теробороні близько 3 тис. комплектів зимових шапок, шкарпеток і шарфів. В самому штабі вирішили проблему зі складськими приміщеннями. Якщо раніше площі надавали комерційні
установи, то зараз штаб отримав можливість самостійно орендувати склади. Туди вже перевозять гуманітарку.

А от проблема логістики залишається. У штабі планують від імені ОВА звернутися до європейських регіонів з проханням надати вантажівки для перевезення гуманітарних вантажів.