Не забаганка, а життєва необхідність: у Вилковому відновили більше двох кілометрів дерев’яних кладок (фото)

Не забаганка, а життєва необхідність: у Вилковому відновили більше двох кілометрів дерев’яних кладок (фото)

Протягом двох місяців поточного року в місті Вилкове Ізмаїльського району відремонтовано 2,4 км дерев’яних тротуарів – кладок. Такі цифри озвучив журналісту інформаційної агенції
«Юг.Today» голова Вилківської громади Матвій Іванов.

Загальновідомо. що незвичайне місто Ізмаїльщини часто називають «українською Венецією». Бо ж тут, як і у Венеції, багато каналів, а човен – більш звичний засіб пересування, ніж авто.

Місцеві жителі називають канали єриками. Вони неширокі, але займають до половини території міста. На човні можна потрапити практично в
будь-яку частину населеного пункту.

По обидві сторони каналів і вздовж будинків обладнані дерев’яні кладки-тротуари, якими пересуваються жителі. А через єрики перекинуті дерев’яні містки.

За словами Матвія Костянтиновича, відновлювати кладки необхідно кожні п’ять років, бо якість теперішньої деревини, що використовується під час ремонтних робіт, не надто висока.

«Просто уявіть собі, як може молода мама в одній руці нести візочок. а в іншій – дитину,
пересуваючись зламаними кладками? Добре, якщо суха погода! А якщо дощить і на цих тротуарах слизько? Як дістатися до магазину одинокій бабусі за таких умов?

Як можна проходити по пошкодженому дерев’яному містку посеред єрику, де цьогоріч практично немає води? Як завозити необхідний балон газу для приготування їжі до оселі, коли тротуари зламані?

Як виносити покійника по цих аварійних кладках? Зазвичай з тих районів міста померлих вивозять на човнах. А цього року єрики
мілководні. Що залишається? Незважаючи на воєнний стан, ремонтом дерев’яних тротуарів – кладок треба було неодмінно зайнятися, бо це безпека та життя містян», – розмірковує очільник громади.

Матвій Іванов підкреслює, що відновлення кладок в умовах воєнного стану та дефіциту коштів деякі містяни вважають
дорогою забаганкою.  Але ж встановити тут бетонні плити практично неможливо. Більш того, якщо підніметься рівень води у каналах, то він буде вищий за бетон. А кладки є можливість встановити, враховуючи максимальний рівень підняття води.

Тому наразі вже відремонтовані дерев’яні тротуари – кладки на мостах-переходах, на вулицях Лозовій, Грушевій, Перемоги, Нікольській, Федора Строгонова, Горького, на частині вулиці Айвової.

Інна ДЕРМЕНЖІ, фото – Вилківська міська рада

Схожі новини