На Одещині мешкають тварини, яких майже неможливо побачити

На Одещині мешкають тварини, яких майже неможливо побачити

02.10.2022, 08:00

В Одеській області мешкають крихітні миші, які ведуть скритне від людини життя і їх майже неможливо побачити.

В НПП «Тузлівські лимани», що на півдні Одещини, миші-крихітки живуть в заростях чагарників, бур’янів і високих трав, в очереті.

Влітку тваринки будують гнізда. Кулясті, діаметром до 120 мм, гнізда знаходяться на висоті до 2 метрів над землею.

«Внутрішність гнізда миша вистилає
плівками очерету, пухом болотяних рослин. Збоку в гніздо веде маленький отвір, і якщо в нього просунути палець і обмацати нутрощі гнізда, то воно виявляється всюди дуже гладким, надзвичайно м’яким і ніжним. Окремі частини його так щільно з’єднані та сплетені між собою, що гніздо є міцною конструкцією. Кожне гніздечко будується з листя рослини, на якому воно знаходиться. Тому зовні гніздо має майже такий самий колір, як і рослина, на якій воно висить. Гніздом миша-крихітка користується в теплу
пору року, в ньому ж самка виводить дитинчат, а в холодну пору року живе у влаштованих норах», — розповідає вчений.

Основу раціону мишей-крихіток складають насіння і зелені паростки різних рослин. Меншою мірою з’їдаються комахи та їх личинки.

«Бігають миші надзвичайно швидко, швидко і спритно лазять. Повиснувши на найтонших гілочках кущів і на стеблах трав, які під вагою її тіла нахиляються до землі,
миша-крихітка стрімко піднімається по них вгору і майже так само швидко бігає по деревах, спритно чіпляючись своїм витонченим маленьким хвостиком. Вона однаково добре вміє плавати та пірнати»,— відзначає Іван Русєв.