В Болграді з’явився Порядок перейменування об’єктів топоніміки

В Болграді затверджений Порядок перейменування (найменування) об’єктів топоніміки, вулиць, провулків, площ та інших споруд, розташованих на території Болградської територіальної громади, повідомляє кореспондент «Топора».

Депутати, що взяли участь у роботі минулої сесії міськради, одноголосно проголосували за документ. Відзначимо, що проєкт Положення, представлений на пленарне засідання, значно відрізнявся від документа, який підготувала
комісія з питань перейменування, створена при виконавчому комітеті Болградської міської ради.

Це відбулося завдяки активності депутатів під час розгляду проєкту на засіданнях депутатських комісій. Зокрема, у пункт 2.8 документу, де йдеться про те, в яких випадках здійснюється Перейменування (найменування) було додано таку підставу: «У разі, якщо назва об’єкта пов’язана із тоталітарним режимом або країною, яка здійснює військову агресію стосовно України», що є актуальним саме для
Болградської громади, де ще багато об’єктів топоніміки мають назви, пов’язані з країною-агресором росією.

Також з пункту 2.5., де йдеться про те, що «питання щодо перейменування (найменування) Об`єктів на честь фізичної особи може бути ініційовано до розгляду лише після її смерті» прибрали умову, щоб з цього часу пройшло понад рік, прибравши таким чином додаткове обмеження щодо перейменування.

Вже під час розгляду питання на пленарному засіданні сесії депутат Тетяна Вєдь
запропонувала доповнити пункт 2.7. «Об’єктам присвоюються імена тих фізичних осіб, назв ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, які пов’язані з Об’єктами, яким ці імена та назви присвоюються», вставним словом «як правило». Це значно розширить можливості дерусифікації наявних назв.

Додамо, що згідно із Положенням, пропозиції про присвоєння Об’єктам імен фізичних осіб, назв ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій надсилаються у формі письмових звернень
фізичними та юридичними особами, на ім’я Болградського міського голови.

Положення визначає перелік документів, які повинні міститися у зверненні про присвоєння об’єкту імені фізичної особи, назви ювілейної та святкової дати, назви й дати історичної події, а також порядок проведення громадського обговорення та розгляду подання.

Щодо рішення про перейменування (найменування) Об`єктів, то воно приймається на сесії міськради.

Нагадаємо, що Комісія з питань
перейменування (найменування) об’єктів топоніміки, вулиць, провулків, площ, розташованих на території Болградської територіальної громади була створена декілька місяців тому.