Чому на Одещині масово гинуть тварини від асфіксії – думка еколога

Чому на Одещині масово гинуть птахи та тварини від асфіксії – думка еколога

Вже декілька тижнів в різних кутках Південного Причорномор’я України на оброблюваних землях знаходять загиблих птахів та ссавців. Подібне явище спостерігалось і навесні поточного року,
розповідає на своїй сторінці в Фейсбук еколог Іван Русєв.

Тоді на півдні Одещини масово гинули граки, голуби-припутні та вовки. Дослідивши відібрані в місцях загибелі тварин зразки, ветеринарна служба дійшла висновку, що її причиною став вплив хлорорганічних пестицидів.

«Але така загибель тварин тоді не була уроком для
аграріїв. Зараз, у воєнну осінь, вони знову влаштували справжний екоцид для диких тварин», – написав занепокоєний вчений.

За його словами, зараз, за даними ветеринарної служби, діагноз вже іншій – асфіксія (патологічний процес, синдром з гострим перебігом, що виникає через недостатність кисню в крові та тканинах, коли в організмі накопичується вуглекислий газ). Ветиринари кажуть, що в досліджених ними тварин вона настала внаслідок гострої гіперемії легень.

Іван Русєв
розповідає, що у різних загиблих тварин виявлено схожі симптоми – крововилив з рота та вух і асфіксія. Це симптоми отруєння фосфідом цинку, застосування якого категорично заборонено в нашій країні. Але ця речовина зараз відкрито продається на ринках і в спеціалізованих магазинах під виглядом препаратів проти гризунів. Купують її під гучними назвами: «Супер Кобра», «Крисін», «Роденфос» та іншими.

Еколог каже, що продавець, по суті, реалізує товар не задекларований, оскільки при огляді пакетика з фосфідом на упаковці ніяких умовних знаків або маркування не виявлено.

«І виходить, що коли війна в країні триває від віроломного нападу оркив, в той же час іде війна проти дикої
природи – справжній екоцид від «своїх», – пише Іван Русєв.

Вчений закликає мисливські товариства та поліцію не стояти осторонь, а терміново розслідувати цю справу і притягувати винних до відповідальності.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Схожі новини