70 гривень за десяток: що з цінами на яйця в Одесі та коли вона впаде

Головна
> Новини
> 70 гривень за десяток: що з ціною на яйця в Одесі та коли вона впаде

16:02 14 Жовтня 2022

Нещодавно в Україні різко підскочили ціни на курячі яйця. Якщо ще кілька тижнів десяток коштував в середньому 30 гривен, то у жовтні ціни вже перевищують 70.

14 жовтня
кореспондент Odessa.online провів моніторинг цін на курячі яйця в Одесі. Так, на “Привозі” десяток коштує від 60 до 75 гривень. В АТБ за десяток яєць треба віддати від 62 до 71 гривні. Але можна знайти і по 5,29, які продаються поштучно. У “Таврії В” яйця коштують в середньому 72 гривні, поштучно — по 6,15. В мережі “Коло” десяток яєць — 70 гривень. У “Сільпо” ціни на яйця доходять до 81,49 гривні.




Економіст Едуард Каражія пояснює, що вартість яєць зросла, бо для виробників відкрилися нові експортні маршрути, тому тепер внутрішні ціни стали на рівень із зовнішніми. Крім цього, суттєва впав попит на яйця через те, що багато українців масово виїхали за
кордон, а також скоротилося поголів’я курей.

“Можна, звичайно, сказати, що кури гинуть, тому й подорожчали, але й споживачів набагато поменшало. Тепер і нам почали ставити експортні ціни”, — каже економіст.

Що стосується великої розбіжності цін на яйця у супермаркетах, то треба зрозуміти, що різні виробники знаходяться у різних регіонах, де ситуація з тим же кормом може значно відрізнятися, додає економіст.

“На мою думку, тільки через те, що кормова база була сформована давно,
логістика не подорожчала настільки, щоб ціни виросли у три-чотири рази”, — резюмує Едуард Каражія.

В Мінагрополітики прогнозують, що незабаром ціна на яйця впаде.

“Зараз ми бачимо пік ціни. З кожним днем виробництво яйця збільшується, пропозиція зростає. Ми впевнені, що в кінці жовтня ціна піде на зниження, а споживачі зможуть суттєво це відчути вже у листопаді”, — прокоментував перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі
телемарафону.