Активісти з Кубея вже два роки реалізують власний проєкт “Календар Бессарабії”

Активісти з Кубея вже два роки реалізують власний проєкт “Календар Бессарабії”

Активісти з Кубея вже два роки реалізують власний проєкт “Календар Бессарабії”

Вже більше двох років активісти Бессарабії на чолі з відомим етнографом Олександром Полібзою реалізують власний проєкт зі збереження культурної спадщини «Календар Бессарабії».

Протягом
двох років майже кожного місяця відбувалися фотосесії  в різних локаціях і в різних національних костюмах, які відповідають певній порі року.

В календарі кожна сторінка місяця  буде присвячена національному костюму окремого села Бессарабії з дотриманням усіх деталей в образі. На зворотній стороні кожної сторінки буде невелика інформація про цей костюм, його походження, період, коли його носили, та інші цікаві факти.

Моделями, які одягали національні костюми, були дівчата з Болградського району, яким близька тема збереження національної культури Бессарабії.  Зараз проєкт вже на завершальній стадії.

«Головна
мета календаря –  зберегти та популяризувати Бессарабську культурну спадщину серед громадськості. Люди зможуть побачити образи в справжньому національному вбранні, яке було характерним для окремих сіл Бессарабії. Кожне зображення на фото передає деталі та особливості періоду, коли носили цей одяг. Це дозволить людям більше дізнатися про свою історію та культурні традиції», – повідомив ініціатор проєкту Олександр Полібза. 

Дізнатися про готовність календаря
можна буде в групі “Бессарабія.Буджак” в «Фейсбук».

Нагадаємо, щоб зберегти традиції, в Кубее відновили старовинний рецепт виготовлення бринзи.

В Кубее
відроджують новорічну традицію і ходять на «траки».

В селі Виноградівка печуть паски за старовинним рецептом.