Керівництво курортної Сергіївки відреагувало на нарікання мешканців постраждалої від ворожої ракети дев’ятиповерхівки

У четвер, 15 вересня, заступник голови Сергіївської громади Білгород-Дністровського району Олександр Дукач спростував звинувачення мешканців зруйнованої ворожим ракетним ударом дев’ятиповерхівки, яка розташована по Чорноморській, 23, у бездіяльності влади. Про це повідомляє інформаційна агенція  «Юг.Today» з посиланням на відеозвернення Олександра Дукача.

Нагадаємо, що нещодавно уродженка курортної Сергіївки Олена Мадонич у соціальних мережах публічно звернулася з проханням до компетентних органів перевірити достовірність надходження та слушне використання коштів стосовно відновлення постраждалого будинку. Також жінка не розуміє, як можна відновити
багатоповерхівку, в яку влучила ракета, де наразі відсутня несуча стіна, як туди заселятись і жити після тієї відбудови. Бо після проведена експертиза показала, що стан у дев’ятиповерхівки  аварійний і не підлягає відновленню. Більш того, Олена запевняє, що, згідно актів виконаних робот, в будинку підключили воду, змінили п’ять плит та навіть відновили електромережу, але фактично нічого цього не існує. Однак у неї виникає багато запитань до місцевої компанії,  яка виграла тендер, а
насправді нічого не зроблено.

Заступник очільника громади Олександр Дукач, в свою чергу, заявив, що наразі отримані технічні висновки експертних служб по ліфтам та будівельним конструкціям будинку. В цих експертних документах чітко сказано, що багатоповерхівка підлягає відновленню, бо була досить якісно побудована. Будинок витримав ракетний удар.

«Якщо підійти до вузла, в те місце, куди потрапила ракета, то можна побачити, що було зруйновано частину лінточного
фундаменту довжиною близько шести метрів. Це спровокувало падіння самонесучої стіни аж до п’ятого поверху, але аж ніяк не несучої стіни, про яку пишуть в соціальних мережах мешканці будинку. Ці два будівельні терміни треба відрізняти. Самонесуча стіна – це стіна, яка себе тримає сама по всій висоті дев’ятиповерхового будинку», – пояснив чиновник.

Олександр Дукач розповів, що з п’ятого поверху та вище зовнішня стіна не впала. Наразі приватне підприємство «Квадр 77», що
виграло тендер, виконує невідкладні протиаварійні роботи у постраждалій багатоповерхівці загальною вартістю майже 300 тис. грн, на діяльність якої дуже багато нарікань з боку мешканців будинку. Чиновник наголосив на тому, що це просто комплекс заходів для того, аби зберегти будівлю від подальших руйнувань та захистити його під час зимового періоду.

«Це будівельна фірма з Білгорода-Дністровського, що єдиною погодилася виконати необхідні термінові роботи. Очолює це
підприємство Дмитро Пєнов, людина, яка все життя працювала у будівельній галузі, має досвід будівництва промислових об’єктів та житлових будинків. Дмитро Пєнов свого часу отримав звання Заслуженого будівельника України. Хто хоче з ним познайомитися особисто, можу організувати зустріч», – підкреслив заступник голови ТГ.

Зі слів чиновника, робітники цієї фірми підкопали до самого низу зруйнований фундамент будинку. Залишилась цілою тільки підготовка фундаменту з бетону
товщиною п’ятдесят сантиметрів, що витримала ракетний удар. На цій основі повністю відновлюватимуть фундамент, на який згодом буде відбудовуватиметься самонесуча стіна аж до п’ятого поверху будинку.

Олександр Дукач зауважив, що на сьогодні перший під’їзд багатоповерхівки не придатний для проживання. Але після проведення всього комплексу запланованих «ремонтно-відновлювальних робіт будівля може експлуатуватися в штатному режимі».

Стовно відновлення інженерних мереж у
будинку, заступник голови громади повідомив, що зараз в третьому під’їзді повністю налагоджене водопостачання. Стояки всього будинку замінені до дев’ятого поверху. Наявні деякі складнощі з відновленням мереж водовідведення, але вони увійдуть в окремий проект по відбудові самого будинку.

«Ніхто не обіцяв, що будинок зможуть відремонтувати до початку холодів. Сьогодні розробляється тільки проєктно-кошторисна документація по повній відбудові дев’ятиповерхівки, включаючи
роботи по її утепленню зовні. Орієнтовно проект буде підготовлений до першого листопада. І тепер селищна рада шукає кошти на відновлення будинку, приблизна вартість якого складає 37-45 млн грн. Ці гроші ще треба знайти», – каже чиновник.

За інформацією заступника очільника ТГ, група спеціалістів відділу комунальної власності, архітектури та будівництва відпрацювала пакет документів для їх подальшого направлення до Міністерство розвитку громад та територій, аби прийняти
участь у Програмі по відновленню України. На це поки що передбачено 340 мільйонів доларів США, які виділяються Європейським інвестиційним банком на всю нашу державу. Підкреслимо, що Сергіївська громада стала єдиною ТГ в Білгород-Дністровському районі, яка подала документи на отриманняєвропейського гранту.

Олександр
Дукач додав, що селищна рада вже отримала вісімдесят комплектів будівельних матеріалів, аби закрити всі віконні та дверні прорізи, щоб вітер не гуляв в пошкоджених квартирах взимку. Але є розуміння, що цього буде недостатньо. Тому у громадського об’єднання «Десяте квітня», з яким громада зараз тісно співпрацює, селищна рада попросила додатково надати ще 140 комплектів.

Для розуміння мешканцями Сергіївки фронту робіт, тобто що саме зроблено керівництвом громади за останні два з половиною
місяці, прес-служба ТГ оприлюднила інформацію щодо вжитих заходів селищної ради по ліквідації наслідків, спричинених ракетним ураженням, з якою можна ознайомитися нижче.

Інна ДЕРМЕНЖІ