Міська влада Одеси просуває пропаганду окупантів: одесити звертаються до Зеленського (фото)

З даного приводу 29 вересня виступили голова ГО «Зелений лист» Владислав Балінський, депутат Одеської міської ради Петро Обухов та активіст Руху «Демократична Сокира» Євген Добріян, повідомляє Українська Служба Інформації.

Виступаючі наголосили, що міська влада Одеси в обличчі мера Геннадія Труханова та правлячої партії «Довіряй ділам» просуває
міфи та пропаганду країни-агресора.

Наприклад, в Статуті міста досі присутні пропагандистські наративи росії, свідомо викривляється історія міста та регіону.

Коли ти відкриваєш преамбулу Статуту та бачиш згадування про російську імперію, петербург, всі московські наративи — частіше, ніж про Україну, то це, як мінімум, дивно. Тобто ми пишаємося подвигами руських воїнів… Це обурює, — наголосив Владислав Балінський.

Владислав Балінський

Крім
того, одеська мерія досі не розірвала стосунки з російськими містами-побратимами та партнерами. Так, таблички міст-побратимів московщини були прибрані зі стовпа біля мерії, але це не офіційна позиція.

В Харкові, Києві першою справою на сесії розірвали стосунки з цими містами. Наша міська влада посилається на те, що це не їх компетенція, — зазначив Балінський.

Прослідковуються маніпуляції і в номінаційному досьє для включення центру Одеси до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Документ створювався вже під час повномасштабної агресії, але в нього потрапило багато брехливих штампів російської пропаганди, стверджують виступаючі.

Євген Добріян розповів, що документ складено виключно англійською мовою — це неправильно. Є переклад на українську мову, але він не професійний, з великою кількістю пунктуаційних, граматичних помилок.

Цим досьє місцева влада намагається ввести в оману міжнародну спільноту. В документі звеличується роль країни-окупанта. Згадується
символ Одеси — якір-серце, який був розроблений російським дизайнером. Назва міста пишеться то з однією літерою «С», то з двома. Щодо пам’ятника Катерині — не згадується, що це новобудова, — розповів Євген Добріян.

Євген Добріян

Депутат міської ради Петро Обухов висловив надію, що міська влада з часом все ж таки виправить досьє та врахує рекомендації. Крім цього, Обухов підкреслив неоднозначну позицію мера Труханова з приводу подальшої долі
пам’ятника Катерині.

Мер не голосував за перенос на сесії 28 вересня, хоча був у залі. А в інтерв’ю «Лівому берегу» говорив, що підтримує перенос, — відзначив Обухов.

Петро Обухов

Виступаючі резюмували, що дії міської влади можно розцінювати двояко. Одесити вирішили звернутися до Адміністрації президента, щоб там надали правову оцінку позиції міського голови та депутатів Одеської міськради.