В Одеській області мешкають найрозумніші дикі птахи

В Одеській області мешкають найрозумніші птахи серед диких птахів — сірі гуси.

Сірі гуси — найбільні із європейських гусей. Відомо, що вони є найвірнішими сім’янинами серед птахів. 

«Сім’ю ці птахи утворюють у віці двох років, але взаємність іноді
починається і раніше, причому в абсолютно платонічній формі. Але пізніше переростає у кохання. В нашому нацпарку гніздових пар дуже мало — максимум 10», — зазначає вчений.

Спілкування між матір’ю і виводком гусенят починається задовго до того, як гусеня проб’є першу дірочку в шкаралупі. Після виходу з яйця спілкування це стає інтенсивнішим і безперервно зростає.

«Вибравшись із шкаралупи, гусеня майже відразу намагається підвести
голову. Коли це йому вдається, воно вже може відповісти на стимул, що походить від батька-опікуна, не лише вітальним писком, а й відповідною демонстрацією – піднімає голову та витягає шию. Дещо пізніше, коли у гусеняти з’являється зорова орієнтація, він витягує шию в тому напрямку, звідки долинають звичні звуки, або в тому, де він бачить рухи свого опікуна. Гусеня дивиться в цьому напрямі з пильною увагою, немов змальовуючи в пам’яті вигляд опікуна, — особливо чітко це проявляється, коли опікун
нахиляється над гусенятком зверху і той повертає голову, щоб подивитися на нього одним оком. Насправді, так воно і є. У гусеняти є вроджена інформація, яка, якщо перекласти її на мову людських слів, означає: «Той, хто відгукується на твій «поклик гусеня, що загубився», — твоя мати. Добре запам’ятай, як вона виглядає»», — розповідає Іван Русєв.

Больше новостей на нашем телеграм-канале:
https://t.me/volnorezodessa