В Одеській області мешкають птахи, непомітні для більшості людей

В Одеській області продовжується неймовірна міграція птахів. І якщо спостерігати ретельно, можна побачити також і «скритних» птахів, непомітних для більшості людей,- баранців (бекасів).

Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомляє еколог Іван Русєв.

Бекасів можна побачити на території НПП
«Тузлівські лимани», що на півдні Одещини.

Ці птахи є дуже цікавими з екологічної точки зору. Вони є невід’ємним елементом свого середовища.

«Наявність цих видів свідчить про «здоров’я» водно-болотних екосистем. Адже ці
птахи здатні жити лише там, де болота та заливні луки ще збереглись у стані близькому до природного. І такі місця, незважаючи на цьогорічну посуху, є в наявності на наших Тузлівських лиманах», — зазначає вчений.

Баранець токує в польоті, то піднімаючись, то падаючи в піке. При падінні хвостові пера видають неймовірний звук, подібний до голосу ягняти.

«В Україні поширені лише два види: баранець звичайний або бекас (Gallinago gallinago L.) та баранець
великий або дупель (Gallinago media Lath.). Баранець звичайний є мігрантом, місця його зимівель розташовані в основному в північній півкулі. Звичайний баранець мігрує повільно, роблячи на своєму шляху часті зупинки для поповнення жирових запасів. В умовах України осінній проліт виду триває довго і в теплу зиму баранці можуть залишитися у нас. Зараз ці птахи мігрують через Національний природний парк «Тузлівські лимани» і їх, загалом, тільки на ділянці Кордону «Тузлівська Амазонія» можна
нарахувати вранці, або на заході сонця біля сотні. Основною причиною спаду чисельності баранців в природі є втрата місць гніздування, спричинена осушенням боліт і вологих лук в минулому», — розповідає Іван Русєв.

Больше новостей на нашем телеграм-канале: https://t.me/volnorezodessa