Риба шукає, де глибше та тепліше: на Одещині затвердили межі зимувальних ям

Риба шукає, де глибше та тепліше:  на Одещині затвердили межі зимувальних ям

З 1 листопада забороняється промисловий, любительський та спортивний вилов риби у зимувальних ямах Одеської області. Про це повідомляє інформаційне агентство
«Юг.Today» з посиланням на Одеській рибоохоронний патруль.

Межі зимувальних ям встановлені на річках Дунай, Дністер та Турунчук, а також на Хаджибейському_лимані. Заборона триватиме до початку весняно-літньої нерестової заборони 2023 року.

Термін «зимувальна яма» з’явився ще у XIX столітті.
Спочатку так називали місця скупчення риби взимку на річках. Оскільки найчастіше ці місця знаходилися на великих глибинах, їх і назвали зимувальними ямами. Починаючи з 50-х років XX століття вводилася заборона на вилов риби в межах цих місць взимку. Тоді ж були визначені основні зимувальні ями на великих річках.

Але фахівці звертають увагу на те, що далеко не всяка яма на річці стає зимувальною. Глибина не є головною умовою для накопичення і зимівлі риби на річках. Необхідно, щоб біля дна
була зона із сповільненою круговою течією. У таких місцях риба достатньою мірою забезпечена киснем. У той же час їй не треба витрачати багато енергії на опір течії. Температура в таких зимувальних ямах становить близько чотирьох градусів тепла. Глибина ям має бути більшою, ніж висота промерзання льоду – щонайменше два метри.

На річці Дунай зимувальні ями розташовані в наступних місцях:

Саламанівська яма, 34-36 км. Кілійського гирла;між островами Кислицький і Малий
Татару, 75-76 км. Кілійського гирла;на 52-56 та 69-72 миля річки Дунай.

Повний перелік зимувальних ям в Одеській області доступний за посиланням.

З усіх питань щодо риболовлі громадян просять звертатися на «Гарячу лінію»: (098) 798-47-93, (093) 411-00-33

Діана ГЕРГІНОВА

Схожі новини