Стало відомо про роботу працівників соціальної сфери на Одещині

Станом на 1 січня 2022 року в органах Пенсійного фонду України в Одеській області одержували пенсії 569,3 тис. осіб.

Про це кореспонденту ВОЛНОРЕЗА повідомили у Головному правлінні статистики в Одеській області.

Одним з основних критеріїв, за якими здійснюється оцінка економічного розвитку та стабільності держави, є організація соціального захисту її громадян, зокрема пенсіонерів,
осіб з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, багатодітних та малозабезпечених сімей, що забезпечує й підтримує певний рівень матеріального добробуту громадян та обмежує згубний вплив несприятливих подій в житті людини.

Тому традиційно в першу неділю листопада держава і суспільство поздоровляють працівників соціальної сфери, які стоять на захисті прав і свобод соціально незахищених верств населення, щодня турбуються про пенсіонерів, ветеранів і інвалідів,
дітей та молодь, вирішують питання зайнятості, оплати праці, призначення пенсій, державних компенсацій та інших соціальних виплат.

Станом на 1 січня 2022 року в органах Пенсійного фонду України в Одеській області одержували пенсії 569,3 тис. осіб. За 2021 рік органами Пенсійного фонду призначено пенсіонерам області місячних пенсій, з урахуванням компенсаційних виплат і цільових допомог, передбачених чинним законодавством, на загальну суму 1875,2 млн.грн, що на 7,9% більше, ніж у 2020 році.

Середній
розмір призначеної місячної пенсії, з урахуванням компенсаційних виплат і цільових допомог, передбачених чинним законодавством, у 2021 році становив 3537,9 грн, що на 364,6 грн більше, ніж у 2020 році.

В Одеській області на початок 2022 року налічувалось 159,0 тис. осіб з інвалідністю. Майже половина осіб з інвалідністю (46,4%) мають інвалідність ІІ групи та більше третини (40,6%) – ІІІ групи. Вперше визнані особами з інвалідністю у 2021 році – 7705 осіб віком 18 років і старші, з них
40,0% – жінки.

Упродовж 2021 року в області у територіальних центрах (центрах) соціального обслуговування (надання соціальних послуг) функціонувало 87 відділень, в яких обслуговано 46,0 тис. громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах. Зокрема, 41 відділенням соціальної допомоги вдома обслуговано 13,2 тис. осіб, 5 відділеннями денного перебування – 3,8 тис. осіб та 22 відділеннями стаціонарного догляду – 0,6 тис. осіб.

На 1 січня 2022 року отримували компенсації 2195
непрацюючих фізичних осіб за надання соціальних послуг громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, що не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, сума виплаченої компенсації упродовж 2021 року становила 9171,5 тис.грн.

Значна кількість осіб з інвалідністю, громадян похилого віку та одиноких непрацездатних громадян потребують обслуговування у будинках-інтернатах. На території області діють 7 будинків-інтернатів для дорослих,
з яких 2 – для людей похилого віку та осіб з інвалідністю та 5 – психоневрологічні інтернати, в яких на початок 2022р. перебувало 1221 підопічних.

Для забезпечення оптимальних умов життєдіяльності дітей, які потребують соціального захисту, залежно від віку і стану здоров’я, в Одеській області на кінець 2021 року діяла система інтернатних закладів для утримання, навчання та лікування дітей, які потребують особливої уваги суспільства.

Крім того, приділяється увага розвитку сімейних
форм виховання дітей, які залишилися наодинці зі своїми проблемами.

В Одеській області на кінець 2021 року функціонувало 54 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховувалося 385 дітей-вихованців, 39 рідних (усиновлених) дітей та 8 дітей під опікою (піклуванням).

На базі житлових приміщень батьків-вихователів створено 31 дитячий будинок сімейного типу, на базі службових приміщень – 20 та 3 дитячих будинка сімейного типу створено на базі приміщення громадської (релігійної,
благодійної) організації.

Для соціального захисту позбавлених сімейного виховання дітей, які з різних причин опинилися на вулиці, запобігання дитячої бездоглядності і безпритульності в Одеській області на кінець 2021 року функціонував притулок для дітей на 20 місць. Упродовж 2021 року отримали соціальний захист та допомогу 50 дітей, що на 13,6% більше, ніж у 2020 році, з них 21 хлопчик та 29 дівчаток.

Для надання комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної та
правової допомоги дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, в області діяло 11 центрів соціально-психологічної реабілітації дітей на 373 місця, у яких упродовж року перебувало 678 вихованців.

На території Одеської області функціонували у 2021 році заклади соціального захисту для бездомних громадян: три центри обліку бездомних громадян; будинок нічного перебування та центр реінтеграції.

День працівника соціальної сфери – це професійне свято, яке по праву належить тим, хто
виявляє милосердя, створює добро не тільки за службовими обов’язками, а й за велінням совісті та покликом душі. Шановні працівники соціальної сфери! Прийміть найщиріші вітання з нагоди Вашого професійного свята.

Больше новостей на нашем телеграм-канале: https://t.me/volnorezodessa