В облздраві прокоментували скандальну ситуацію щодо поставок в Ізмаїл гуманітарної вакцини проти вірусу папіломи людини

В облздраві прокоментували скандальну ситуацію щодо поставок в Ізмаїл гуманітарної вакцини проти вірусу папіломи людини

Декілька днів тому назад інформаційна агенція  «Юг. Today» вже розповідала про непросту ситуацію в Ізмаїлі, що
склалася з реалізацією проекту з вакцинації дівчаток проти вірусу папіломи людини (ВПЛ), ініціатором якого є онколог-гінеколог Богдан Заржицький. Медик, як очільник громадської організації «Асоціація лікарів Бессарабії», публічно попросив департамент охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації направити
саме ту кількість вакцини до Ізмаїла, про яку навесні домовлялися із постачальником – американською фармацевтичною компанію MSD. Йдеться про 1400 доз чотиривалентної вакцини від ВПЛ «Гардасил» із п’яти тисяч обіцяних фармкомпанією у якості цільової гуманітарної допомоги ще у березні поточного року. Однак перший гуманітарний транш, який отримала Одещина у вересні, розподілили по 27 медичних закладах первинної ланки. Ізмаїлу, а саме Центру первинної медико-санітарної допомоги, мають направити лише
тридцять доз вакцини.

Варто зазначити, що ця публікація викликала великий суспільний резонанс. Тому для об’єктивності висвітлення непорозуміння між обласним департаментом охорони здоров’я та ізмаїльським онкологом-гінекологом Богданом Заржицьким ми отримали коментар у генерального директора Одеського обласного центру громадського здоров’я Оксани Вадимівни Денисенко, щодо методики розподілу гуманітарної допомоги у вигляді 2400 доз вакцини по медичних закладах регіону.

Відповідно до
слів Оксани Вадимівни, вакцина проти папіломавірусів людини «Гардасил» вперше була отримана Одеською областю 19 вересня поточного року в якості гуманітарної допомоги від Центру громадського здоров’я МОЗ України. На Одещині раніше не було поставок бюджетної або гуманітарної вакцини «Гардасил». До цього щеплення даним імунобіологічним препаратом проводилися за бажанням пацієнтів за їхні власні кошти.

Гендиректор Одеського обласного центру громадського здоров’я повідомила, що дана вакцина
була отримана відповідно до видаткової накладної без зазначення окремого цільового призначення. Жодних листів щодо джерел гуманітарної допомоги або щодо цільового призначення вакцини від Міністерства охорони здоров’я України не надходило.

«З метою раціонального і цільового використання імунобіологічного препарату була здійснена аналітика та статистичний збір інформації щодо чисельності осіб, що підлягають щепленням в розрізі віку та відповідно до кількості курсових доз.
Бо ж своєчасна вакцинація проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) допомагає запобігти розвиткові такого важкого захворювання як рак шийки матки, і це не може бути обмежено районом області або певним медичним закладом», – повідомила Оксана Денисенко.

Оксана Вадимівна підкреслила, що, відповідно до інформації, отриманої від закладів охорони здоров’я шляхом подання даних до аналітичної таблиці, було проведено відповідний збір кількості осіб, що підлягають вакцинації на
території усього Одеського регіону.

В Ізмаїльському районі Ізмаїльський міський центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), Кілійський та Ренійський ЦПМСД надали дані про необхідність направляння до них 90 доз вакцини. В свою чергу, в Ізмаїльській міській центральній лікарні вакцинують тільки новонароджених в пологовому будинку від туберкульозу та гепатиту В.

«Згідно наказу МОЗ України від 16 вересня 2011 року № 595 «Про порядок проведення профілактичних
щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів», вакцинація проводиться тільки в кабінеті щеплення. Тут можуть бути задіяні лише ті медичні працівники, які пройшли спеціальну щорічну підготовку та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги в разі розвитку післявакцинальних реакцій (ускладнень).

На підставі цих даних було здійснено розподіл вакцини безпосередньо до центрів надання
первинної медико-санітарної допомоги та тих закладів охорони здоров’я в структурі яких є первинна мед допомога та/або організовано відповідні пункти щеплення. Вони подали інформацію про кількість осіб, що потребують вакцинації. В цих медичних закладах є пункти щеплень відповідно до вимог з проведення профілактичних щеплень, встановлених наказом МОЗ», – зауважила очільниця Одеського обласного центру громадського здоров’я.

Як пояснила нам Оксана Вадимівна, такого
пункту щеплення наразі не розгорнуто на базі Ізмаїльської лікарні, тому відомості медзакладу про потреби у вакцині не отримувались.

«Враховуючи те, що відносно цієї партії гуманітарних вакцин відсутнє цільове призначення з МОЗ України щодо їх направлення відповідним закладам, є доречним наступне. Медзакладам необхідно сформувати потреби на 2023 рік та надати відповідні документи до департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. Це необхідно зробити для належного
узагальнення та планування заявки в МОЗ для можливого отримання відповідних вакцин на 2023 рік в область відповідно до потреб закладів.

Крім того, з метою здійснення своєчасної вакцинації проти вірусу папіломи людини та охоплення вакцинацією усіх вразливих верств населення, заклади, які планують забезпечувати вакцинацію, але ще не мають в структурі відповідного кабінету щеплення, повинні в стислі терміни їх створити із дотриманням відповідних вимог, аби більше не виникало непорозумінь
як в структурі охорони здоров’я регіону, так і серед населення, яке повинно мати максимальну доступність до отримання профілактичних щеплень.

Також будемо вдячні представникам американської фармацевтичної компанії MSD в Україні підтримати ініціативу департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації до МОЗ України щодо задоволення потреб за заявкою на 2023 рік у вакцині проти вірусу папіломи людини, та можливість здійснити комунікаційні заходи із висвітлення цього важливого
питання – запобігання раку шийки матки шляхом вакцинації – серед відповідного населення регіону», – резюмувала Оксана Денисенко.

Інна ДЕРМЕНЖІ, на фото – генеральний директор Одеського обласного центру громадського здоров’я Оксана Денисенко

Схожі новини